Geschiedenis

De oudste foto waarop we kunnen zien dat er een herdenking heeft plaatsgevonden dateert van 1941 met de graven van de 5 omgekomen vliegers van de Royal Airforce met daarop de kruizen met elk een krans.

Daarna hebben we weer foto’s uit 1948, waarop te zien is dat de graven zijn voorzien van een groot kruis met daarop de tekst:

Hier rusten
5
ENGELSCHE VLIEGERS
gevallen
in den nacht
van
1 oct
1940

met op de foto’s belangstellenden, waaronder veel schoolkinderen.

Ook in 1948 werd in Hoog-Keppel door burgemeester J.I. Cordes een monument onthuld. Als één van de eersten legde sergeant Hermsen uit Drempt een krans.

Voor zover bekend werden de herdenkingen georganiseerd door de gemeente Hummelo en Keppel. Dit duurde tot de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2005, waarbij de gemeente Hummelo en Keppel, samen met Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem opging in de nieuwe gemeente Bronckhorst.

Toen in 2005 bleek dat niemand op het gemeentehuis zich bezig hield met de organisatie van de 4-mei herdenking, hebben, op initiatief van de kerkenraad van Drempt en Oldenkeppel, de kerken in Hummelo, Keppel, Voor- en Achter Drempt, het Comité Volksfeesten in Hoog Keppel, het Oranjecomité in Drempt en de Oranjevereniging “Hummelo en Oranje” samen de eerste herdenking georganiseerd. Het jaar daarop werd het 4-mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt opgericht.

In 2016 is de enige neef van Harry Wright Morgan, Kenneth Morgan Pilbrow, samen met zijn zoon David, schoondochter Jillian en kleinzoon Nicholas hier geweest om de herdenking bij te wonen. Hij was geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van zijn oom en wist door een brief van mevrouw Westerbeek van Eerten, die de familie direct na de oorlog had geschreven, dat hij in Hummelo begraven lag. Gedurende zijn naspeuringen kwam hij er achter dat de inwoners van Hummelo nog jaarlijks de verschrikkingen van deze en alle andere oorlogen herdenken bij het graf van zijn oom. Dit deed hem besluiten om naar Hummelo te komen. En op 4 mei van dat jaar heeft hij samen met zijn zoon, schoondochter en kleinzoon de herdenking bijgewoond. Bij die gelegenheid heeft hij de inwoners een plaquette aangeboden als dank voor het feit dat deze herdenking jaarlijks plaatsvindt. Deze plaquette bevindt zich momenteel in het “stiltehoekje” in de Dorpskerk in Hummelo.