Herdenkingen

Het 4 mei Comité kent twee herdenkingen. Eén in Hummelo en één in Hoog-Keppel.

De herdenking in Hummelo is elk jaar gelijk. Na een korte inleiding en 2 minuten stilte, spelen de Jachthoornblazers De Keilers de taptoe. Vervolgens lezen leerlingen van IKC De Woordhof uit Hummelo een gedicht voor. Daarna worden er bloemen gelegd door de diverse vertegenwoordigers en aan het eind van de bijeenkomst worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld hun eer te bewijzen. Daarna gaan we naar Hoog Keppel, waar de tweede herdenking wordt gehouden.

De herdenking in Hoog Keppel is 4 jaar gelijk aan het vorige jaar en het vijfde jaar (de laatste keer in 2015 i.v.m. corona in 2020) is er een grotere herdenking met een dienst in de kerk in Hoog Keppel en een stille tocht van de kerk naar het monument. Bij het monument wordt de Last Post geblazen, 2 minuten stilte in acht genomen en het Wilhelmus gespeeld. Aansluitend worden ook hier gedichten gelezen en bloemen gelegd. De gedichten worden gelezen door een inwoner van Hummelo, Keppel of Drempt en door kinderen van basisschool De Klimtoren uit Drempt. Tevens verzorgt “Muziekvereniging Hummelo en Keppel” de muzikale omlijsting.

In Hummelo vindt de herdenking plaats op de begraafplaats bij de graven van de 5 omgekomen vliegers van de Royal Airforce. Ze vormden de bemanning van een 2-motorige Engelse bommenwerper, een Whitley P4964. Zij behoorden tot het 78e Squadron van de Royal Airforce. Op 1 oktober 1940 om even over 19:00 uur waren ze opgestegen van hun basis Dishforth in Yorkshire in Engeland voor een bombardementsvlucht op de oliefabrieken bij het Duitse Sterkrade. Op de terugweg werden ze gepeild door de Duitse radar en werden “gevangen” in de zoeklichtbundels en even later neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel explodeerde in de lucht en kwam neer bij de boerderij “De Balen” aan de Hessenweg hier in Hummelo, waarbij de 5 bemanningsleden omkwamen. Ze werden op vrijdag 4 oktober 1940, om 15:00 uur met Duitse militaire eer begraven op het kerkhof hier in Hummelo.

Deze 5 vliegers zijn:

  • Pilot Offr. Neville Halsey Andrew, piloot, 21 jaar en afkomstig uit New Zealand;
  • Pilot Offr. Harry Wright Morgan, 2e piloot, 27 jaar en afkomstig uit New Zealand;
  • Sgt George Enos Matson, waarnemer, 20 jaar en afkomstig uit Engeland en getrouwd met Nora Matson
  • Sgt Phillip Hall Richmond, radiotelegrafist, 19 jaar, en afkomstig uit Engeland
  • Sgt Arthur Roscoe, staartschutter, 19 jaar, afkomstig uit Engeland.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie

De herdenking in Hoog Keppel vindt plaats bij het monument aan de Monumentenweg. Dit oorlogsmonument is op initiatief van enkele oud-strijders opgericht ter nagedachtenis aan alle oorlogs-slachtoffers uit de gemeente Hummelo en Keppel en is ontworpen door Pieter Starreveld. Het is onthuld in 1948. Het is een gedenkzuil, bekroond met een gebeeldhouwde vlam, waarbij de vlam symbool staat voor het verzetsvuur.

Op de zuil staat de tekst:

1940 -1945 TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN

Tevens zijn in de zuil twintig namen van oorlogsslachtoffers gegraveerd.

Deze namen zijn:

H. Verstege
B. Jacobs-Goldsteen
Fam. C.G.J. Teering
G.J. Milius
A.W. Snelder
J. Veldkamp
H.J. Heutink
G. Hoogkamp
J. Wagelaar
D.J. Maandag
H.J.W. Spijker
J. Schellingerhout
S. Jacobs
E.H. Jolink
H.J. Maandag-Bruil
H.B. Jansen
F.J. Leverman
Fam. W.P. Broeder
A. Th. Bergevoet
R.P. Belinfante

Naast deze omgekomen inwoners was er nog een groep van 30 “vergeten” joodse oorlogsslachtoffers. Het betreft 27 bewoners van de kibboets in Laag-Keppel. Zij kwamen om in de kampen:  Mauthausen, Dorohucza, Sobibor en Auschwitz. En 3 mensen, die ook niet zijn genoemd. Deze namen staan niet op het monument omdat de meldingen van hun overlijden pas vele jaren na de oorlog bij de gemeente Hummelo en Keppel binnenkwamen.